Meestal zal je met de door jou gekozen studie een studieschuld opbouwen. Vooral als je niet alleen wil werken en leren, maar ook wilt genieten van het studentenleven. Ongeveer een kwart van de studenten bouwt daarom een studielening op. Omdat veel studenten de studie niet als een investering zien, maar als een uitstel om te moeten werken, wordt de studieschuld alleen maar groter. Het motto onder veel studenten is dan ook "nu genieten, later de zorgen om de studielening".
Het is opvallend hoe men omgaat met een lening die haast geen rente heeft. Daarom zijn er afgestudeerden die, net als ze een baan hebben, overwegen om hun studieschuld niet op te geven als ze een hypotheek willen aanvragen. Maar is dit wel verstandig? Het is dus goed om na te denken hoe men de studieschuld zo laag mogelijk kan houden.
Aan de andere kant, je bent maar een keer jong en het feit dat men dit zo zwaar meeweegt bij een hypotheek, betekent niet dat je als een kluizenaar moet leven.
Als een studielening de enige manier is om je studie te doen, dan is hij noodzakelijk en is hij ook in het leven geroepen. Als je inkomsten en uitgaven goed beheert en niet meer leent dan noodzakelijk, zal de schuld beheersbaar blijven. Dit betekent dat je één studie moet volgen en daarna moet gaan werken, en niet nog meer studies moet volgen, tenzij het om je masters gaat. De gemiddelde studielening is op dit moment ongeveer €14.000, maar door de huidige situatie kan deze opgelopen zijn naar ongeveer €28.000.
Er zijn veel goedbedoelde adviezen en het nieuws brengt allerlei situaties naar voren met mogelijke rampscenario's. Maar meestal als je met de juiste hypotheekadviseur praat, zie je dat er voor veel voorgestelde problemen altijd een oplossing mogelijk is. Op onze website vind je ons telefoonnummer of e-mailadres, dus aarzel niet en vraag ons om onze oplossingen. We staan graag voor je klaar.